En vanlig dag för tre år sedan satt Anna i klassrummet och väntade på nästa lektion när det plötsligt knackade på dörren. Vem det var som knackade på skulle Anna få reda på senare, att personen dessutom skulle förändra hennes liv hade hon ingen aning om.

Personer med intellektuella funktionsnedsättningar idrottar generellt inte i samma utsträckning som personer utan funktionsnedsättning. Detta är dock inte fallet för Anna som motionerat mycket och testat många olika sporter, men aldrig hittat sin stora passion.

Höglundaskolan, år 2019. Anna väntar på att matten ska börja när det knackar på dörren. In stiger en två meter lång man som Anna får reda på heter HG Rådström. HG är en av många LOKA Heroes som genom LOKA får stöttning för att förverkliga sina visioner om att sprida hälsa där det behövs som mest. HG vill göra det möjligt för fler personer med intellektuella funktionsnedsättningar att idrotta och röra på sig genom basket. År 2019 gav han sig därför ut på turnén ”High Five Tour” på mellannorrlands särskolor i jakt på fler spelare. Det var då han träffade Anna.

“HG kom till min skola en dag och berättade om specialligan. Det lät ganska kul så jag och tre andra från klassen gick till en prova-på träning. Jag var lite nervös till en början, men det var så roligt! Jag bestämde mig redan efter första gången att jag ville fortsätta spela med dem.” Berättar Anna med euforiska ögon.

Basketen blev snabbt Annas liv. Det som började med HGs skolbesök har lett till att Anna idag är en del av en fantastisk gemenskap där hon känner sig sedd och där alla är lika mycket värda.

“Ligan betyder väldigt mycket för mig, jag har träffat vänner för livet här, både i laget och från andra lag. Vi umgås och chattar med varandra varje dag om allt möjligt. För ett tag sedan åkte jag till och med till Östersund för att träffa en kompis som jag mött via basketen.

HG och “High Five Tour” får stöd från LOKA Heroes för att kunna ge fler chansen att testa basket och den gemenskap som det innebär. Anna rekommenderar varmt andra att söka in till ett lag, delvis för sportens skull, men kanske ännu mer för vännerna man får på köpet.

“Vi skrattar väldigt mycket tillsammans och är som en stor familj. Ledarna är de bästa som finns, de finns alltid där och stöttar oss. Hos oss är alla välkomna!” Avslutar Anna och passar på att bjuda in till nästa match.