Ola har alltid varit sportintresserad, men vid 26-årsålder blev han rullstolsburen till följd av en ovanlig sjukdom. Från att ha spelat fotboll, fiskat och joggat regelbundet så ändrades vardagen drastiskt. En tung period följde. Men så en dag när Ola låg i sjukhussängen och håglöst scrollade genom sociala medier täcktes skärmen av ett inlägg som skulle komma att förändra allt för Ola.

Den 23e september 2020 blev Ola rullstolsburen efter en tids sjukdom. Tiden därefter var svår och Ola kände sig förtvivlad i det främmande tillståndet. ”Det var ett tungt kapitel för mig, som riskerade att bli ett utdraget sådant. Jag trodde inte att jag skulle kunna ha kvar några av mina intressen, att det enda jag skulle kunna göra var att rulla runt, och dega hemma. Ingen annan i min närhet använde rullstol heller, så jag kände mig ensam i situationen.”, berättar Ola.

Rörelse och gemenskap är väsentligt för människors hälsa och välmående, men bland rullstolsburna är det bara 1 av 10 som idrottar. Det vill Loka Heroes ändra på med initiativet Ballers on Wheels som syftar till att sprida hälsa där det behövs som mest.

Medan Ola rehabiliterade på sjukhus var de nyutsedda Loka Heroes Carina, Lena och Linda i tagen att starta upp ett rullstolsbasketlag i Wetterbyggden, 8 mil ifrån Olas hemstad. När Ola från sin sjukhussäng kom över Lenas Facebook-inlägg om att de sökte rullstolsspelare var han snabb på bollen och blev därmed en av de första spelarna i Wetterbygden Stars Ballers on Wheels.

”Rullstolsbasketen har betytt otroligt mycket för mig, den ger mig så mycket glädje och hjälpte mig igenom den förtvivlan som jag kände när jag var nyskadad. Här har jag kommit i kontakt med likasinnade och fått tips och knep som har gjort att jag har accepterat min situation mycket snabbare än om jag suttit hemma för mig själv. Det är utan tvekan värt den timmeslånga bilresan till och från träningen varje vecka!”, säger Ola med glädje.

Ola önskar nu inspirera fler att söka sig till lag och även att starta upp fler. Delvis för att föreningslivet gjort så mycket för hans välmående och det vill han sprida till andra i samma situation, men det skulle inte vara fel att ha fler lag att spela mot heller, flikar Ola in avslutningsvis.