När systrarna Adyam och Yorsalem kom till Sverige pratade ingen av dem svenska och de kände ingen i Ludvika där de skulle bo. En Snapchat skulle dock förändra allt för systrarna.

Under en rast i skolan plingade det till i Adyams mobiltelefon. Det var en snapchat från en klasskompis, vilket i sig inte var något ovanligt, men just den här snapchatten skulle förändra livet i Ludvika för Adyam och även för hennes syster. För att förstå hur behöver vi först backa bandet.

Adyam och Yorsalem kom till Sverige från Eritrea i mars år 2019 och blev bosatta med sin familj i Ludvika. De började skolan utan att kunna svenska och tog sig fram på bästa möjliga sett. Adyam fick nys om att flera i klassen idrottade på fritiden. Hon blev själv intresserad av att börja i ett lag, men visste inte hur hon skulle gå till väga, och om det fanns något lag för henne som aldrig idrottat tidigare och som inte kunde språket.

”En dag fick jag en snapschat från en tjej i min klass om att hon skulle spela basketmatch i helgen. Börjar Adyam försiktigt att berätta. ”Jag hade inget annat att göra så jag gick dit. Det såg så roligt ut att spela så jag pratade med tränarna om att få prova på. Redan veckan efter var jag med på min första träning. I början var det lite svårt med språket, men tränarna och alla i laget var snälla, och det fanns en tjej som kunde översätta åt mig. Sen lärde jag mig snabbt svenska när jag var med på träningar varje vecka och fick kompisar i laget.”

Det var föreningen Basketfamiljen i Ludvika som öppnade sina dörrar för Adyam, som till alla andra som vill spela basket. Med stöd från LOKAs initiativ LOKA Heroes kämpar Basketfamiljen för att sprida hälsa där det behövs som mest genom att ge fler möjlighet att idrotta och få en fantastisk gemenskap. År 2021 mottog Basketfamiljen Ludvika kommuns integrationspris för deras insatser att förena kommunen och dess invånare samt att få fler aktiva i Ludvika, inte minst de nyanlända.

Lillasyster Yorsalem blev snart nyfiken på storasysterns nyvunna fritidsintresse och spelar nu även hon i Basketfamiljen. ”Jag har bara spelat i ett år, Adyam tog med mig till en träning och sen fortsatte jag. Jag har inte gjort någon sport tidigare men det är väldigt kul!” Säger Yorsalem.

”Det bästa med basketfamiljen är att man får många vänner och att jag har lärt mig svenska bättre. Det är roligt också när kompisar och familjen kommer på matcher och hejar. Typ när man dribblar och gör mål, då brukar de skrika och heja och då känner jag mig stolt och väldigt glad.” Avslutar Adyam och Yorsalem instämmer med systern.

Sweet Citrus

Merry Berry

Mighty Melon

Loka Hallon rabarber

Loka Ananas passionsfrukt

Loka Persika vattenmelon

Loka Mango lime

Loka Stilla Naturell

Loka Fläder päron

Loka Jordgubb granatäpple

Loka Citron

Loka Päron

Loka Naturell