Amanda Zahui spelar basket i amerikanska proffsligan, och är delaktig i Loka heroes-projektet ”Basket Gäris” i Vårby.
På måndagkvällen belönades hon på Idrottsgalan med Sportspegelnpriset för sitt engagemang för att få fler unga förortstjejer att börja idrotta.

Amanda, som till vardags bor och spelar i USA, har varit en Loka Heroe ända sedan starten och är djupt engagerad i att ge fler unga tjejer i förorten något att göra och något att drömma om.
I höstas tränade hon med hon tränade med Basket Gäris i Vårbyhallen och den träningen drog rekordmånga tjejer som ville prova på. Besöket genererade också i rikstäckande uppmärksamhet.
– Vi behöver fler tjejer med självförtroende. Sådana här projekt hjälper till att skapa det, sa hon då.

Under måndagens Idrottsgala fick Amanda Zahui ta emot Sportspegelnpriset för sitt engagemang i projektet. Motiveringen löd:
”Amanda Zahui, landslagspelare i basket, bidrar och betalar tillbaka till sin sport genom satsningen ”Vårby Gäris” som syftar till att få unga tjejer att börja idrotta, på en plats i Sverige där få tjejer idrottar. Amanda Zahui använder sitt idrottande och sitt kändisskap för att göra världen lite bättre”. 

Och från scenen höll hon ett känslostarkt tal om allas lika värde och rätt till drömmar.
– Jag vill tacka Vårby Gäris som låter mig vara en del av deras projekt. Och inblandade som inte bara hjälper tjejerna i Vårby utan också människor runt om i Sverige, att leva sina drömmar, sa Zahui och syftade på alla inblandade i Loka Heroes.

–  Tack SVT för att ni tror på dambasketen i Sverige. Men det här priset representerar inte bara mig, utan alla oss som blivit nekade på grund av vår hudfärg, vår religion, vår brytning, sexuella läggning eller kön. Alla de unga kvinnor som blivit tillsagda att de inte har rätt till sina egna drömmar, sa Amanda Zahui i sitt tal.

Se klippet från galan här

 

Sweet Citrus

Merry Berry

Mighty Melon

Loka Hallon rabarber

Loka Ananas passionsfrukt

Loka Persika vattenmelon

Loka Mango lime

Loka Stilla Naturell

Loka Fläder päron

Loka Jordgubb granatäpple

Loka Citron

Loka Päron

Loka Naturell