Bland rullstolsburna barn och ungdomar är det bara en av tio som idrottar. Det vill Loka Heroes och Svensk Basket ändra på med det nationella initiativet Ballers on Wheels. Tillsammans med KFUM Sundsvall Basket och Sundsvall HK gör man nu en satsning på att få igång rullstolsverksamhet i Sundsvall. Den 19 mars bjuds alla som vill testa på in till en gemensam träning!

Barn och ungdomar som sitter i rullstol har inte samma möjligheter att idrotta som andra. Inom basketen t.ex fanns det tidigare bara fem klubbar i Sverige som hade verksamhet med rullstolsbasket. Därför startades initiativet Ballers on Wheels av Loka Heroes och Svensk Basket, som under 2021 har lett till flera nya lag. Det saknas dock fortfarande lag norr om Stockholm vilket det nu blir ändring på när Elijah Primak, KFUM Sundsvall Basket och Kerstin Andersson, Sundsvall HK sätter igång en satsning på rullstolsbasket och rullstolshandboll tillsammans. Elijah har tidigare spelat ståbasket, men sedan tre år tillbaka sitter han i rullstol efter en olycka.
– Jag vill att fler i samma situation som jag ska få ett sammanhang och ha möjlighet att kunna hitta på saker och ha roligt. Att träffa andra och ta hjälp av varandra, det ger jättemycket att känna att man inte är ensam, säger Elijah Primak.

Loka Heroes kommer genom initiativet Ballers on Wheels att stötta Elijah och Kerstin med finansiering, material, marknadsföring och engagemang. Den 19 mars kl 10-12 arrangeras en första prova-på träning i Skönsbergshallen i Sundsvall. Träningen är öppen för alla som vill testa på de båda sporterna, vare sig du sitter i rullstol eller inte.
– Vi jobbar dagligen för allas lika värde och har fram tills nu erbjudit basket för alla målgrupper utom just rullstol. Därför känns det väldigt viktigt att äntligen få igång ytterligare ett verksamhetsben i klubben för att kunna erbjuda basket för alla, säger Thomas Löf, föreningsansvarig i KFUM Sundsvall Basket.
Intresserade att komma på träningen den 19 mars hänvisas att kontakta Thomas Löf, 070-748 24 60 eller Kerstin Andersson, 070-326 94 94.

Om Loka Heroes
Loka Heroes är ett initiativ från Loka (Spendrups Bryggeri) och Svenska Basketbollförbundet. Tillsammans hittar, peppar och stöttar vi människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Basket är Sveriges mest jämställda och integrerade sport, därför tror vi på att basket kan göra skillnad inom två av samhällets stora utmaningar – hälsa och mångfald. Loka Heroes stöttar Heroes med finansiering, kunskap, utrustning, nätverk och kommunikation att nå ut. Loka Heroes strävar efter att inspirera fler till att göra skillnad i samhället med hjälp av basket.

Läs mer på lokaheroes.se eller på facebook.com/lokaheroes.
Presschef Spendrups: Rose–Marie Hertzman, Rose-Marie.Hertzman@spendrups.se, 0708-95 25 67
Marknadschef Loka: Anna-Stina Hallberg, anna-stina.hallberg@spendrups.se,
070 202 92 17

Om Loka
Loka, som är marknadsledare på smaksatt vatten, kommer från hälsokällan i Bergslagen. Människor har vallfärdat till hälsokällan i flera århundraden för att dricka av det mytomspunna vattnet. Innan vattnet tappas på flaska, kolsyras det lätt, salter tillsätts för att uppnå ett önskat mineralinnehåll och naturliga aromer tillsätts för att ge den goda smaken. Loka innehåller varken socker, sötningsmedel eller kalorier.

Om Svensk Basket
En gränslös gemenskap där en livslång passion skapar vinnare för livet. Så lyder vår vision och vi ska ta oss dit på sättet vi är. Se hela människan, våga ta ställning och se olikheter som nycklar till framgång. I Svensk Basket är vi över 100 000 medlemmar och 37 000 spelare som finns över hela landet. Vi är den fjärde mest populära sporten i Sverige bland ungdomar.

Kontakt:
Presskontakt Loka Heroes: Amanda Bjursten, amanda@hakanson-united.se, 0708-371430
Projektledare SBBF: Mats Elsnitz, mats.elsnitz@basket.se, 070-676 45 20
Kontakt KFUM Sundsvall Basket: Thomas Löf, 070-748 24 60
Kontakt Sundsvall HK: Kerstin Andersson, 070-326 94 94

Sweet Citrus

Merry Berry

Mighty Melon

Loka Hallon rabarber

Loka Ananas passionsfrukt

Loka Persika vattenmelon

Loka Mango lime

Loka Stilla Naturell

Loka Fläder päron

Loka Jordgubb granatäpple

Loka Citron

Loka Päron

Loka Naturell