Hållbarhet

SÅ ARBETAR VI FÖR MILJÖ OCH SAMHÄLLE

Loka kommer från hälsokällan i Bergslagen där vi hämtar vårt friska, rena vatten. Människor har vallfärdat dit i mer än 300 år och det är självklart att vi tar ett långsiktigt ansvar för hållbar ­utveckling, ett arbete som vi gör enligt fyra hållbarhetsområden

CIRKULÄRT TÄNK

Det är viktigt att panta de burkar och flaskor man dricker. 2018 pantade människor i Sverige mer än 2 miljarder flaskor och burkar! En riktig kraftsamling som innebär att vi nu pantar 85% av all PET och burkar i Sverige. Men tillsammans ska vi nå 100%! Därför lanserar Loka nu ”Do the pant” – ett av världens enklaste, men också viktigaste, danssteg. Du kan den säkert redan: handrörelsen du gör när du pantar en burk.

Vi arbetar också med att minska mängden material i våra förpackningar och öka mängden återvunnet material. Idag innehåller alla våra PET-flaskor för Loka 50 procent återvunnen plast. Ytterligare ett steg mot att bli mer cirkulära och resurseffektiva i vårt arbete är att vi har 100% återvunnen plast i alla svepen runt PET-flaskor som paketeras i multipack.

Socialt ansvar

Eftersom basket är Sveriges mest jämställda och integrerade sport tror vi att power lay-ups och straffkast kan vara bra för både hälsa och mångfald hos ungdomar runt om i landet. Men tyvärr ser vi att där behovet för basket är som störst är ofta där resurserna saknas som mest. Det är här vårt initiativ Loka Heroes kommer in i bilden.Sedan 2016 har vi tillsammans med Svenska Basketbollförbundet peppat och stöttat människor som vill göra skillnad i samhället – ett uppkast i taget.Just nu har vi 14 st långsiktiga Loka Heroes-projekt runt om i landet, som gör allt från att satsa på tjejer i förorten till att göra det möjligt för personer med intellektuella funktionsvariationer att spela basket. Hittills har vi kunnat få över 1400 barn och unga i rörelse och på så sätt bidragit till ökad hälsa och mångfald runt om i Sverige.

Omställning till fossilfritt

Varje dag jobbar vi för att komma på fler sätt att minska vår klimatpåverkan. Vi har till exempel minskat behovet av transporter genom att bygga en pipeline från källan i Loka till produktionsanläggningen i Hällefors – en anläggning som under 2020 kommer att ställa om till förnybar energiförsörjning. Men en av våra absolut största och viktigaste uppgifter är att ställa om till att bli en helt fossilfri verksamhet till 2025. I våra egna transporter har vi redan kommit en bra bit på vägen, över 90 procent kör på fossilfritt bränsle!

Läs mer här

Minskat svinn

I vår produktion arbetar vi hela tiden med att minska vårt svinn. Vi samarbetar med matsmart.se för att sälja produkter med kort bäst-före datum och skänker också produkter till ideella organisationer.